2009 – NY & Iceland

Hieronder volgt het reisverslag van mijn eerste singlesreis met Fox Vakanties. Ik ben op 26 maart 2009 vertrokken vanaf Schiphol, richting IJsland. Daarna hebben we New York aangedaan. Op 2 april 2009 waren we weer terug op schiphol.

Dag 1:
Aankomst op Schiphol. Ik ben met de eigen auto naar Schiphol gereden en daar gaan we als groep inchecken. Tot tweemaal toe loop ik straal voorbij aan de dame van Fox die ons welkom heet op Schiphol. Ze was ook niet echt opvallend gekleed.
Na het kennismaken met de overige singles hebben we samen ingechecked en zijn we een broodje gaan eten. Het was nog ongeveer anderhalf uur wachten totdat we konden boarden. Voor mijn gevoel vloog dit anderhalf uur voorbij terwijl ik me thuis nog druk had lopen maken dat de verveling toe zou slaan. Allemaal drukte voor niets dus.
Onddanks dat dit mijn eerste vlucht gaat worden vind ik mezelf er nog redelijk rustig onder.
Na het broodje te hebben verorberd zijn we gaan boarden, de bagage hadden we al afgegeven en we zijn goed door de douane gekomen.
In het vliegtuig zit ik op rij 28, lekker bij het gangpad. Met een klein half uur was iedereen aan boord en konden we vertrekken. Eerst rustig taxien naar de landingsbaan en daarna een gigantische versnelling die je voelt als een beste druk in je rug. Hierna kreeg ik bij het opstijgen een vreemd maar niet vervelend licht gevoel in mij hoofd op het moment dat het landingsgestel loskomt van de grond en we in de lucht zijn. Icelandair heeft alles prima voor elkaar en we kunnen aan boord films en series kijken op het touch schermpje in de stoel voor ons. Ik heb twee films kunnen zien (helaas de titels vergeten), daarna was het tijd om te landen op het vliegveld van IJsland, Keflavik. Dit ligt ongeveer 4 0 kilometer van Reykjavik. Het landen viel me ook reuze mee.

Het duurde even voor we uit konden stappen, omdat ze de slurf niet aan het vliegtuig kregen. Daarna konden we de mooie luchthaven van Reykjavik betreden. Dit is echt een hele mooie nieuwe luchthaven. Om de luchthaven heen zie je al de mooie witte bergen van IJsland en voor de rest 1 grote kale vlakte. Bij de aankomsthal stond onze chauffeur te wachten. We hebben nog wat zakgeld gepind, de koffers ingeladen en daarna gingen we op weg naar de Blue Lagoon om heerlijk te baderen en bij te komen van de reis. Op weg naar de Blue Lagoon zie je al veel typische kenmerken van IJsland, zoals de grote kale vlaktes en de bergen.

Bij de Blue Lagoon hebben we kennis gemaakt met de 2 overige reisgenoten. Zij waren al twee dagen eerder vertrokken, omdat ons vliegtuig vol zat. Nu was de groep van 12 compleet. Bij de receptie van de Blue Lagoon kregen we allemaal een armbandje voor het kluisje (en het was gelijk ook je toegangspas) en een witte Blue Lagoon handdoek. Toen in de de zwembroek gehesen en in de Blue Lagoon gedoken, naja, gelopen, want het eerste deel is erg ondiep. Als je daar op je knieën loopt komt het water tot je nek. Het water is heeeeerlijk warm, zo’n 40 graden. Op de bodem ligt in het eerste deel zwart zand, als je wat verder loopt voel je een glibberigge smurrie tussen je tenen. Dit is de witte kalk uit het water. Het water wordt dan ook wat dieper.
We kregen nog een blauw drankje ter verwelkoming en na een heerlijke 45 minuutjes dobberen was het tijd om verder te rijden naar het hotel.

Het hotel had de toepasselijke naam “Hotel Björk”. Björk is de bekenste zangeres van IJsland. We hadden hier een twee persoons hotelkamer voor onszelf. Heerlijk. Tegen de avond zijn we nog even de straat uit gelopen naar de baai en daar wat kiekjes gemaakt. Hierna was het tijd voor het avondeten in het restaurant van het hotel. Om 8 uur zaten we heerlijk te dineren. Tijdens het eten kwam onze reisleider voor de vakantie in IJsland binnenstappen en stelde zich voor: “My name is Gear, like in Top Gear, and I’m your tourguide”. Met de humor van de reisleider zat het dus wel goed en dat bleek ook wel tijdens de rest van de reis. Na het eten zijn we ons bed in gedoken. De volgende dag werden we om 9 uur bij de receptie verwacht.

Dag 2:
De wekker ging om half 8. Even snel douchen, in de kleren en om 8 uur zaten we met z’n allen aan het ontbijt. Dit zat bij de prijs van het hotel in. Er was veel keus en het ontbijt was goed verzorgd. Hotel Björk is een erg mooi hotel en ik heb prima geslapen in mijn grote twee persoons bed en verder geen last gehad van de karate school naast het hotel.

Om negen uur was iedereen uitgechecked, de koffers ingeladen en konden we op pad, IJsland verkennen. Bij het avondeten had Gear al verteld nog even een tour door Reykjavik te maken voor we verder gingen naar ons volgende hotel. We zijn daarna richting de haven gereden, waar een mooi Duits schip lag. Daarna volgde een rondje centrum en zijn we langs het stadhuis gereden waar de ramen nog stuk zijn van de protesten i.v.m. de kredietproblemen van IJsland. De volgende stop was een grote heuvel midden in Reyjavik van waaraf je een mooi uitzicht over de stad hebt. Dit is een uitkijktoren, gebouwd op 6 watertanks en is genaamd “The Pearl”.

We hebben Reykjavik achter ons gelaten en zijn op weg gegaan naar het country stijl hotel in Vik. Doordat het toeristenseizoen in IJsland in mei begint zaten we in een ander hotel dan geplant. Het county hotel in Vik was nog niet open. Onderweg zijn we eerst gestopt bij Thingvellir. In Thingvellir schiepen de IJslanders een bestuursvorm die honderden jaren zou standhouden. De breuklijn bij Thingvellir , waar de aardplaten van Amerika en Europa langzaam uit elkaar scheuren, vormde een natuurlijk arena waar de vrije burgers, stamhoofden en raadsheren bijeenkwamen om over recht en rechtvaardigheid, misdaad en straf te spreken. Door een aardbeving verhuisde ze uiteindelijk in 1789 naar Reykjavik. We hebben hier gewandeld door de kloof heen.

Gullfoss was onze volgende stop waar we ook gelunched hebben. Gullfoss is een schitterende waterval. Eigenlijk zijn het 2 watervallen die haaks op elkaar staan. Doordat het vroor waren er bij de waterval ook mooie ijspegels te zien. Je kon via een pad tot naast de waterval komen. Het was inderdaad een beetje “slippery”, zoals Gear al voorspelde, maar makkelijk te doen. Zo dicht bij de waterval is het schitterend. Daarna weer hetzelfde pad terug gelopen en daarna een trap omhoog. Hierdoor kwam je bij twee hutten waar we gelunched hebben. Ik heb de tip van de reisleider opgevolgd en een heerlijk IJslands soepje gehad, lambsoup, met een broodje. Het uitzicht op het witte landschap tijdens het eten was geweldig.

Hierna zijn we op weg gegaan naar de geisers. Het landschap werdt onderweg weer groen. Het had namelijk nog niet overal in IJsland gesneeuwd, dus hier en daar was het nog groen, ook in Reykjavik. De geisers zitten in een klein parkje waar je doorheen kunt lopen. De grootste en actiefste geiser is de geiser genaamd “Geysir”. Deze spuit om de 8 minuten een straal van 30 meter de lucht in. Erg indrukwekkend. Ik heb het water van 1 van de geisers nog gevoeld en het was erg lekker warm. Hierna hebben we onderweg nog een andere waterval (de Faxi) bezocht en een dam. Hier hebben we ook nog even gestopt. Daarna op weg naar het hotel.
Het hotel leek een beetje op een leger barak. Het had wel een adembenemd uitzicht over de baai met de zwarte stranden. Gelukkig zat mijn kamer aan de voorkant, waardoor ik ook dat heerlijke uitzicht had over de baai.
Vlak voor het dinner kwam er nog een groep in het hotel. Een hele bus vol Engelse schoolkinderen. Deze hadden erg veel kabaal, maar gingen gelukkig vroeg op bed. We hebben daarna als groep nog even geborreld en spelletjes gespeeld. Erg gezellig. Rond een uur of half 11 kwam een leerkracht van deze groep scholieren ons vertellen dat er buiten het Noorderlicht te zien was. Ik heb direct m’n camera gepakt en ben naar buiten gerent. Het was geweldig om te zien. Een groene strook dansend licht aan de horizon. Echt super. Wel lastig om op de foto te zetten. Het viel me ook op dat het verder echt pikkedonker was buiten. In Nederland heb ik het buiten nog nooit zo donker gezien, er is altijd wel een beetje “lichtvervuiling”.
Na het Noorderlicht gezien te hebben heb ik mijn bedje maar opgezocht.

Dag 3:
Deze dag zouden we naar het nationale park Skaftaffell gaan, maar het weer zou omslaan ’s middags, dus hebben we een andere route genomen. Onderweg zijn we gestopt bij een groot veld met allemaal torentjes van stenen. Volgens onze reisleider brengt het geluk hier ook een torentje te maken. Dus we hebben met z’n allen een FOX torentje gemaakt.

De volgende stop was de Gletsjer. Hier is ook de Batman Begins film opgenomen. Het is erg mooi te zien hoe deze Gletsjer zich tussen de rosten door perst.

We zijn Vik voorbij gereden en hebben daarna bij een benzinestation onze lunch ingeslagen. Daarna zijn we doorgereden naar een groot meer waar de gletsjer uitmond in de zee. Hier zwommen tientallen zeehonden rond. Deze waren helemaal niet schuw, maar gaven een prachtige show voor ons weg en kwamen ook redelijk dichtbij.

Op de terugweg vanaf dit meer begon het hard te sneeuwen en was er buiten weinig meer te zien door de grote sneeuwval. Alles was wit en het is maar goed dat de weg gemarkeerd wordt door knalgele paaltjes, anders zag je ook niet meer waar deze lag. Onze bus had spikes onder de banden en we hadden een ervaren chauffeur, dus de barre tocht verliep prima. Onderweg hebben we nog een pitstop gemaakt bij een ander benzinestation. Hier tegenover lag een plaatjes genaamd Geirland waarover Gear vrolijk verteld dat het zijn land was. Als grap natuurlijk. Ik ben buiten blijven wachten, omdat ik geen trek had in een warme hap. Samen met nog twee reisgenoten hebben we ons vermaakt met een hond die buiten op zijn baasje stond te wachten. Het was een hele mooie huskey hond met blauwe ogen en erg speels.
Aan het eind van de middag kwamen we weer bij ons hotel aan waar het inmiddels ook helemaal wit was en nog aardig doorsneeuwde. We hebben onze avondmaaltijd (met lamsvlees) genuttigd. Hierna is het grootste deel van de groep naar buitengegaan voor een sneeuwballen gevecht. Ik ben binnen gebleven en heb samen met Gear en een medereisgenoot nog wat zitten babbelen tot de rest van de groep helemaal doorweekt binnenkwam en we met z’n allen nog wat geborreld en spelletjes gedaan hebben. Daarna was het weer tijd om ons warme bedje op te zoeken.

Dag 4:
Net als alle voorgaande dagen zijn we na het ontbijt om 9 uur vertrokken samen met de koffers in een karretje achter de bus aan. We vliegen vandaag naar New York. Het landschap rond het hotel was inmiddels ook volledig wit geworden. Onze eerste stop waren de zwarte stranden aan de kust voor het hotel. Dit is echt zwart zand, het lijkt potgrond, maar het voelt als zand. Heel apart. Hier stonden ook een paar prachtige rotsen in de zee en een grote grot met ijspegels. Het neerslaan van de grote golven op het strand was ook erg indrukwekkend.

We zijn verder getrokken, hebben ons hotel weer gepassseerd en hebben de volgende stop gemaakt bij een hele mooie waterval. Het was inmiddels weer flink gaan sneeuwen, dus de waterval verdween een beetje in de sneeuw, maar het was erg indrukwekkend. We konden tot onder de waterval komen. Vlakbij was een heel apart klein grotje waar je lekker droog stond.

Hierna zijn we door gereden naar de bekendste grote waterval van IJsland, de Seljalandsfoss. Hier loopt een pad achterlangs, zodat je ook achter de waterval langs kan lopen. Dit kon nu helaas niet, omdat het pad vol ijs lag en het veel te gevaarlijk was er achterlangs te lopen. Deze waterval is zo’n 65 meter hoog. Het sneeuwde gelukkig niet meer.

Vervolgens zijn we in een uurtje naar het vliegveld gereden. Vlakbij het vliegveld wilde Gear ons nog een Vikingschip laten zien dat er tot zijn verbazing niet meer lag. Het bleek dat ze het schip honderd meter verplaatst hadden in een, speciaal ervoor gebouwd, gebouw. We hebben hier nog gekeken. Daarna een groepsfoto gemaakt bij de turfschuisjes en afscheid genomen van Gear. Onddanks dat het niet gebruikelijk is in IJsland ommensen een tip te geven hebben we Gear toch een kleine attentie gegeven. Hij waardeerde het erg en vertelde verder dat hij ons een hele leuke groep vond met erg diverse mensen. We vulden elkaar erg goed aan. Daar had hij inderdaad groot gelijk in.

We zijn de bus weer ingestapt en vertrokken om 6 uur naar New York.

Dag 5:
Laat in de avond (half 11 USA tijd, 6 uur vroeger dan in NL) zijn we geland op JFK waar het erg mistig was. We hebben een klein half uur in het vliegtuig moeten wachten omdat de gate bezet was. Daarna konden we uitstappen en Amerika in. De dame bij de balie bij binnenkomst was erg vriendelijk, terwijl mij verteld was dat ze bij de paspoortcontrole meenstal erg onvriendelijk zijn. Dat was al een prima binnenkomer. Ze vroeg mij hoe ik hier was. Met een singlereis gaf ik aan. Vervolgens vroeg ze me of ik cash bij me had. Nee gaf ik aan. Dat vond ze vreemd, omdat ik als mannelijke single toch geld bij me moest hebben en achter de dames aan moest.
In de aankomsthal werden we opgewacht door een oudere Nederlands sprekende man die ons naar het hotel ging brengen. Hij vertelde erg veel onderweg en eindigde zijn zinnen steeds met “weet u wel”. Het was op weg naar het hotel ook noodweer met veel regen en onweer. Op de luchthaven had ik dat niet in de gaten.

In onze papieren stond dat we de hotelkamer in New York zouden delen met een andere reisgenoot. Niets bleek minder waar bij het hotel. We kregen allemaal een eigen kamer. Na het ontvangen van de sleutel gingen we met de turbolift (ze hebben echt snelle liften in Amerika) omhoog naar onze kamer. Mijn kamer bevond zich op de 12e etage aan de voorkant van het hotel met een fantastich uitzicht. Het grappige was dat het hotel geen 13e verdieping heeft. Het gaat van 12 naar 14.

We hebben ons een beetje opgefrist en zijn naar een eettentje gegaan, omdat we allemaal toch wel honger hadden. Na een hapje eten hebben we ons bed opgezocht.

Dag 6:
Na een stevig amerikaans ontbijt (blueberry pancakes) was het tijd om New York op de fiets te gaan ontdekken.
We zijn door onze Nederlandse gids naar de fietswinkel gebracht. Het eerste tochtje met de Subway.
Ons werdt door Steve (de Nederlandse gids) uitgelegd hoe we een kaartje konden kopen.
Na aankomst bij de fietswinkel werden we ontvangen door onze twee fietsgidsen. Deze twee jongens waren superenthousiast.
We konden allemaal een helm uitzoeken en kregen een fiets. Daarna was het fietsen geblazen. Het waaide die dag wel flink, maar verder hadden we er erg mooi weer bij. Het is een supergeweldige ervaring om New York op deze manier te ontdekken! De automobilisten zijn erg gewend aan fietsers dus geven je ook de ruimte en verder hebben ze speciale bikelines overal.

We begonnen met een stukje Central Park en daarna de binnenstad. Eerst Times Square, Broadway en daarna het financial district met uiteraard Wall Street.
Daarna fietsen over de Manhattan Bridge en terug over de Brooklin Bridge. Beide zijn erg mooie bruggen en je hebt er een heel mooi uitzicht over op de rest van de stad. We zijn verder gefietst naar het Flatiron Building. Deze is o.a. bekend van de Spiderman films. Het heeft wel wat weg van een strijkijzer, omdat het spits toeloopt en daarna wijder wordt. Deze stond ook op mijn lijstje van dingen te zien in New York.

We zijn teruggefietst langs de Hudson rivier en hebben gelunched in het zuidelijkste puntje van Manhattan, op Battery Place. Je kon hier eten in een soort winkel/ restaurant. Er is een lopend buffet waar je van alles kan pakken en in een bakje kan doen. Er wordt dan afgerekend op basis van het gewicht. Daarna zijn we doorgefietst naar Ground Zero. Daar was ik toch wel even stil van. Het is nu een bouwplaats, maar het laat toch wel indruk achter. We hebben deze vanuit de binnentuin van het Financial Centre bekeken door een enorme glaswand. Ze zijn druk bezig met het bouwen van de Memorial Tower. We zijn verder gefietst langs de Hudson met zijn vele pieren. Veel van deze pieren hebben nu een andere bestemming, zo was er 1 als sportpaleis ingericht, compleet met golfbaan en voetbalveld. Aan de overkant van de weg loopt een oud stuk van de subway (boven de grond) wat een nieuwe bestemming als park krijgt.

Vervolgens zijn we nog door China Town gefietst waar we wat te drinken hebben gehaald. Ze hadden daar echt veel rare chinese producten. We hebben nog een stukje Soho gefietst en door een hele aparte Ally gefietst. New York is gebouwd in blocks met een Avenue aan de ene kant en een Street aan de andere kant. Je kunt normaal alleen om de buitenkant van deze blocks heen fietsen, maar er zijn een paar alley’s in New York. Dit is een straatje midden door een block heen. Het geweldige hieraan was dat het daar heerlijk rustig was. Je moet je voorstellen dat je vanuit een drukke street ineens midden in een rustig straatje fietst, midden in Manhattan. Heel apart en indrukwekkend.

Rond half 5 waren we terug bij de fitswinkel en hebben we onze fietsen ingeleverd en de helms. We zijn daarna nog wat door Central Park gelopen. Daar vind je ook heel veel eekhoorntjes. Bij Strawberry Fields hebben we de groep gesplitst, omdat een aantal mensen (waaronder ik) wel eventjes wilden bijkomen in het hotel voordat we gingen eten. We hebben met zijn vijven de subway terug naar het hotel genomen waar we ons even opgefrist hebben. Daarna zijn we om 6 uur richting Times Square gegaan. We hadden daar bij de grote rode trap afgesproken. Hier kan je goedkoop kaartjes kopen voor Broadway voorstellingen.

We zijn een grill restaurant ingegaan die als heel goed te boek stond in twee reisgidsen van reisgenoten. Ik heb hier een gegrilde zalm besteld. Deze had er iets te lang opgelegen, want hij was zwart vebrand. Een aantal medereizigers had vlees besteld wat echt Amerikaans was. Het was namelijk een best bord vol. Helaas had ook dat vlees te lang op de grill gelegen. Al met al waren we niet echt onder de indruk van het eten. Het was jammer dat het eten verbrand was.

We hebben hierna nog Times Square bezocht. Erg mooi met al die verlichting.
Hierna zijn we terug richting het hotel gegaan met z’n allen.

Dag 7:
Tijdens het avondeten van gisteravond hadden we ons al opgedeeld in twee groepjes, omdat een aantal mensen graag wilden shoppen en een aantal mensen wilde graag de stad bekijken. Ik ben met de laatste groep meegegaan. We zijn nog wel eerst met z’n allen teruggegaan naar het lunchtentje van dag 1 om te ontbijten. Ontbijt in het hotel was namelijk erg duur en niet echt geweldig. Daar aangekomen werdt dit ook bevestigd, want de pancakes waren daar de helft goedkoper dan in het hotel. Ik heb een broodje ei als ontbijt genomen met een bakje vers fruit. Hierna is een groot deel gaan shoppen en ben ik, samen met 3 medereizigers naar Rockafella Plaza gegaan. Dat was geweldig. Er is daar namelijk een ijsbaan aan de voet van de Rockafella toren. Een iemand van ons groepje wilde graag schaatsen, dus ik heb heerlijk genoten van het zonntje terwijl zij aan het schaatsen was. Super!!! Goede muziek en zon, wat wil een mens nog meer in downtown Manhattan. Hier hebben een uurtje heeeeerlijk genoten.

Om vijf uur zouden we de rest van de groep weer ontmoeten bij het Empire State building. We hebben gelunched bij Mac Donalds (tja, typisch Amerikaans, dus dat hoort er gewoon bij) en hebben de stad nog wat verder verkend. We wilden daarna met de yellow cab naar het Empire State building gaan, maar dat wilde niet echt lukken. We zijn er alleen in geslaagd een riksja aan te houden. Het was een erg leuke ervaring om met z’n vieren in een twee persoons riksja door New York vervoerd te worden. Een beetje krapjes, dat wel. Een van de reisgenoten moest namelijk bij de ander op schoot, wilde het allemaal passen. En dan te bedenken dat deze man ook al eens 6 mensen in zijn riksja vervoerd had.

Na aankomst bij het Emipre State building zijn we met z’n allen omhoog gegaan, naar de 80ste verdieping. Ook hier hadden ze een turbolift die alleen met tientallen telt, dus met 5 minuten waren we boven. Doordat het bij de volgende lift naar de 86ste erg druk was konden we ook met de trap. De laatste 6 verdiepingen zijn we dus met de trap gegaan. Vanaf deze verdieping had een prachtig uitzicht over New York. Doordat het helder was, zonder wolkjes aan de lucht kon je erg ver kijken.
We zijn hierna nogmaals naar het eettentje van dag 1 teruggegaan en hebben daar ons dinner gehad. Vervolgens zijn we terug gegaan naar het hotel. Een deel van de groep is naar een musical voorstelling gegaan. Zij hadden namelijk eerder die dag kaartjes gekocht bij de rode trap op Times Square.

Dag 8:
Aan het einde van de dag zouden we weer terugvliegen naar Nederland, dus de koffers konden weer gepakt worden. Deze hebben we in bewaring bij de receptie van het hotel gegeven en daarna ben ik met hetzelfde groepje mensen naar het National History Museum gegaan. Eerst hebben we ontbeten op Times Square bij een soortgelijk tentje als dag 1, alleen wat luxer. Het weer was vandaag omgeslagen naar bewolkt en aan het einde van de dag zou het ook gaan regenen, dus een prima dag om een museum te bezoeken. In dit museum stonden dino’s tentoongesteld. Deze waren op ware grote. Erg mooi. Vooral in de grote hal stond een gigantisch skelet van een dino van 20 meter hoog.

We hebben in het museum gelunched, daarna wilde 1 persoon van onze groep nog graag naar het art museum, dus hij is zijn eigen weg gegaan. Ik ben samen met twee dames in een yellow cab gestapt (want dat hadden we nog steeds niet gedaan en het stond wel op ons lijstje) naar Times Square om souveniers in te slaan. We hebben nog een donut gehaald en zijn verder de hele middag wezen shoppen. Om 4 uur moesten we weer bij het hotel zijn. Daar zoude bus ons terug naar het vliegveld brengen. Om half 5 zijn we terug naar het vliegveld gegaan. Daar aangekomen hebben we met z’n allen gelunched zijn zijn we om half 9 in het vliegtuig gestapt. Onderweg hebben we nog een tussenstop gemaakt in Reykjavik. Vervolgens ben ik (als laatste, ze zaten al op me te wachten) aan boord gegaan van het vliegtuig naar Schiphol en we stonden met zijn allen om kwart over 1 (lokale tijd) weer op Schiphol. We hebben afscheid genomen en zijn ieder weer richting huis vertrokken.

Mijn ervaring van deze reis is super!! Het was een erg leuke en indrukwekkende reis. Alles was super geregeld, we hadden een geweldige groep. De reis heeft helemaal geen dieptepunten gehad, alleen maar hoogtepunten. Ik vond het super, fantastisch, geweldig en was graag nog 2 weken langer gebleven.

Nog een kaartje van alle plekken waar ik geweest ben: