Sparky en de Spoorbrug

Ik heb zo’n vliegding gekocht. Een hele dure. Spark heet hij. Ja, een DJI Spark. Het is niet mijn eerste drone. Ik heb twee Chinese goedkope drones gehad. Die gingen na het opstijgen linia recta linksaf en heb ik nooit weer terug gezien. Gelukkig waren ze met 30 euro per stuk niet zo duur. Daarna heb ik een wat betere drone gekocht. Een Parrot AR Drone van de eerste generatie. Leuk ding, maar ook weer niet. De camera aan de voorkant zit vast aan de drone zelf, dus je kunt er geen kijkwaardige filmpjes mee maken. Getuige deze poging van mij:

Ik wilde al langer weer een betere drone, maar een paar dingen hielden me tegen: de prijs en de bedienbaarheid. Je moet er eenvoudig mee kunnen vliegen en meer dan 500 euro 80 meter de lucht in sturen is ook best eng. Nog steeds. Helemaal toen de Return To Home functie op de Spark de eerste keer raar deed. Ja, Spark heeft een RTH functie, dus toen de eerste keer de accu bijna leeg was wilde hij graag naar huis. Via het display van mijn iPhone vroeg hij of dat mocht. Ja, tuurlijk! Alles beter dan dat hij als een dood vogeltje uit de lucht valt. Hard zou hij niet vallen, want hij hing al een meter boven de plek waar hij opgestegen was. Ik kreeg er bijna hartkloppingen van toen de Spark na het geven van toestemming ineens weer een tientallen meters omhoog schoot. Return to Home betekend niet Return to Factory! Dus gelijk de RTH geanulleerd en met de hand Spark weer laten landen. Ik was blij dat hij weer veilig op de grond stond. Het blijkt dus dat de Spark voor de RTH functie eerst naar 30 meter hoogte gaat om daarna terug te vliegen naar zijn landingsplek. Dat doet hij om te voorkomen dat hij in een boom terecht komt op weg naar Home.

Spark is niet goedkoop. De fly more pack kost 800 euro. Daar zit als extra een controller, extra accu, tasje, acculader voor 3 accu’s en propguards bij. Vooral die remote is erg welkom. Daarmee is het bereik en de bedienbaarheid van de drone veel beter. Het tasje vindt ik niet zo. De drone zit er niet echt goed beschermd in. Daarvoor ben ik nog op zoek naar een hardcase. Verder bevalt de Spark erg goed. Hij is erg wendbaar en makkelijk te bedienen. Alleen bij windkracht 4 of meer houd ik hem aan de grond.

Het eerste filmpje heb ik afgelopen zondag bewerkt. Ik had mijzelf beloofd dat wanneer ik vroeg wakker zou worden ik er met de drone op uit zou gaan. Helaas voor mij werdt ik om 6 uur wakker… Maar o, wat is de wereld mooi zo vroeg in de morgen. Ik heb drie korte filmpjes gemaakt en deze met Adobe Premiere aan elkaar geplakt en hier en daar wat weg gelaten en wat tekst erin gezet. Ook leuk werk, maar er gaat wel veel tijd in zitten. Het resultaat ben ik toch wel een beetje trots op: