Lumia 930

Het verlangen naar een Windows Phone was te groot. Ik heb eraan toegegeven en een nieuwe Lumia aangeschaft, maar dat kwam ook een beetje door Bol.com. Ik was op Tweakers een beetje het ervaringen en levertijden topic van dit toestel in de gaten aan het houden. De prijs van dit toestel schommelde los tussen de 470 euro en de 520 euro. Voor mij te duur. Tot er ineens een prijs van 380 euro in de pricewatch stond. Dat moest een foutje zijn dacht ik. Bol.com hanteerde deze prijs. Het gebeurt wel vaker dat er een verkeerde prijs op internet staat en vaak krijg je het bestelde dan niet geleverd, omdat je had kunnen weten dat het item te goedkoop is om waar te zijn.

Ik heb de gok toch genomen en hem besteld. Een verschil van zo’n 130 euro op de laagste prijs is niet zo heel erg raar leek mij. Diezelfde middag stond het toestel weer op de oude prijs van 499 euro om vervolgens te ochtend van de dag erop nog eventjes 2 uurtjes terug te vallen op 379 euro. Toen begon het wachten wat langer leek te duren dan normaal. Zou ik hem krijgen voor die prijs…. of niet…. Gisteren kreeg ik de verzendbesvestiging van Bol in de mailbox. Hij werd dus toch geleverd! En ja hoor, om half 1 stond de postbode voor de deur.

Gelijk het toestel uitgepakt en aangezet natuurlijk. Wat een fijn toestel! Nokia heeft echt z’n best gedaan op deze Lumia. Hij wijkt wel af van hun andere Lumia’s omdat het niet van die afgeronde hoekjes heeft en niet volledig van polycarbonaat gemaakt is, maar van aluminium. Alleen de achterkant is van polycarbonaat. De 930 wordt geleverd in een klein vierkant doosje:

lumia_930_01

lumia_930_02

Naast de telefoon en de (niet) benodigde boekjes zit er alleen een oplader in. Geen headset of andere smuck.

lumia_930_03

Het toestel ligt erg fijn in de hand en het display is subliem. Het heeft aan de zijkanten maar een heel dun randje toestel over. De voorkant is bijna volledig display. Dit scherm is 5″ groot, wat precies goed is. Ik had een Lumia 1520, maar die 6″ van dat scherm was me eigenlijk te groot. Daarom heb ik die toch maar weer verkocht. Daarna heb ik een tijdje met een iPhone 5c rondgelopen, maar ik heb 1 maal aan Windows Phone mogen snuffelen en wilde graag weer terug. Ik vergelijking met de 5c is de 930 trouwens niet zoveel groter. De 5c gebruik ik ook nog naast de 930 als werktelefoon.

lumia_930_04

Het configureren van de Lumia was ook een eitje, omdat ik al eens eerder een Lumia gehad heb haalt hij de gegevens gewoon uit de cloud. Mijn backup van de 1520 werd prima op de 930 geïnstalleerd en alle apps waren weer terug. Helaas waren de app gegevens die gebackupped, dus ik moest hier en daar nog wel weer een paar wachtwoorden en gegevens invullen.

In het gebruik is Windows Phone ook zoveel fijner. Het is een mooi strak OS zonder poespas en daar hou ik van. Android zal ik nooit fan van worden, daar zit veel te veel rommel en instellingsmogelijkheden in. iOS is het voor mij ook net niet. Te gesloten. Dingen die ik aan WP fijn vind zijn kleine dingetjes, zoals dat de foto’s die ik maak automatisch in mijn Onedrive geupload worden. Ik gebruik geen andere clouds, dus het is fijn dat ik dit met mijn telefoon kan synchroniseren. Het on screen keyboard van de Lumia’s is fijner, de gratis navigatie is een pluspunt, de sublieme camera is weer een pluspuntje en ga zo maar door. Nee, deze Lumia 930 is een bijvertje, na de Lumia 800, 720, 1020 en 1520 die ik in 2 jaar al versleten heb. Niet omdat ze kapot gingen, maar omdat ze het nét niet waren. Deze 930 wel, die heeft alles van mijn eerdere Lumia’s.