Nieuwe keuken

Ja, de vakantie naar de USA ging helaas wegens omstandigheden niet door en nu had het geld op de spaarrekening kunnen laten staan, maar ik wilde al langer een nieuwe keuken, dus heb ik besloten de plannen voor de nieuwe keuken om te zetten in daden. Na het maken van een stuk of 8 ontwerpen in het Ikea programma is dit hem geworden:

nieuwe_keuken

Ik kreeg nog wat goedbedoeld advies om niet een spoelbak met een randje te nemen, want dat ik niet handig. Ik heb de adviezen overwogen en toch maar in de wind geslagen, omdat ik deze spoelbak gewoon mooi vind. En mooi is soms niet praktisch, maar het oog wil ook wat. De oplettende kijker heeft inmiddels ook al gezien dat er geen vaatwasser in zit. Dat klopt. Ik heb een 1-persoons huishouden, dus niet veel afwas en die kleine beetjes zijn best met de hand te doen. Is heel rustgevend… ahum…

Goed. Deze week zou ik naar de USA gaan (10 mei vertrek vanaf Schiphol). Deze vrije dagen heb ik gewoon laten staan, alleen gaat er nu dus een keuken geplaatst worden. Op 3 mei met de VW Transporter naar de Ikea gereden en de keuken door een medewerker laten bekijken. Die heeft nog het een en ander aangepast, zodat hij helemaal naar wens was. Terwijl de medewerker van Ikea alles nog eens even op een rijtje ging zetten zijn wij gaan eten in het restaurant. Daarna de pakbon meegekregen van de Ikea man en alles bij elkaar gaan zoeken in het magazijn. Dat moet je tegenwoordig zelf doen. Tja, het goedkope moet ergens vandaan komen…. Alles paste makkelijk in de bus gelukkig. Thuis alles er weer uit gehaald.

De dag erna ben ik maar begonnen met het in elkaar zetten van de lades. Als je eenmaal weet hoe dat moet zitten ze zo in elkaar. Inmiddels ligt de zolder en de logeerkamer vol met lades en de woonkamer en eetkamer vol met kastjes, want de keuken zit zo goed als in elkaar.

Afgelopen maandag zijn we begonnen met slopen. De oude keuken ging er vrij makkelijk uit. Via Marktplaats heb ik de oude keuken gratis weggegeven. De bovenkastjes krijgen nog een 2e leven in de schuur. Altijd handig om spullen in op te bergen. Daarna moesten van 2 wanden de tegels eraf, wand 1 ging vrij makkelijk, de tweede iets lastiger. Ze hadden de tegels daar gewoon in het beton gedrukt. Met veel pijn en moeite zijn ze er toch af gegaan.

oude_keuken_eruit

oude_keuken_eruit2

Daarna besloten om toch maar een voorzetwand voor de oude wand te zetten vanwege de leidingen en de nieuwe stopcontacten. Anders zouden deze in de muur gefreesd moeten worden en bovendien de muur die achter de keuken zat was ook niet helemaal ok. Ze hebben er bij de bouw geen cent teveel aan besteed. Dus op naar de Hornbach voor materiaal. Natuurlijk waren er geen balken in de juiste maat, dus we hebben wat moeten smokkelen met tussenhoutjes. Bij de kassa van de Hornbach bleek maar weer dat hout nog steeds duur is. We waren pas om 9 uur ’s avonds weer bij de Hornbach weg, dus de dag erop zijn we de regels gaan plaatsen. Maar eerst moesten de nieuwe stopcontacten op de muur en de gasaansluiting moest een stukje verplaatst worden.

leidingen_keuken

De dag erna zijn we de regels gaan plaatsen en vandaag zijn de houten platen op de muur gegaan. Het was nog even puzzelen om de gaten voor de stopcontacten mooi te krijgen, maar het is allemaal goed gelukt. Ik wilde de stopcontacten op een balkje achter de voorzetwand hebben, anders krijg je problemen bij het vastzetten van de dekplaatjes. Dus de gaten van de gatenzaag waren te klein. Met de decoupeerzaag hebben we deze een beetje groter gemaakt, zodat de contactdozen mooi door de plaat heen vallen.

regels_keuken

voorzetwand_02

voorzetwand_01

Morgenavond of zaterdag komt er stuc op het muurtje links en rechts en dan gaan we dinsdag de keuken maar eens plaatsen. Nog even een korte terugblik naar hoe de oude keuken er ook alweer uit zag:

keuken_oud