Nieuwe Synology

Al een tijdje terug heb ik een nieuwe Synology aangeschaft. Ik had een DS216play draaien, maar liep toevallig tegen een DS716+ II aan. Deze is sneller dan de play en heeft een aantal extra pakket mogelijkheden doordat het geheugen te upgraden is. Officieel niet, maar even goed zoeken op het ww geeft aan dat deze DS716 prima overweg kan met 6GB extra geheugen. Dus nu zit er 8GB in. Dat plaatsen van het geheugen ging trouwens bijna fout. Bankje erin. Herstart Synology. Knipperend blauw lampje… Mhh… dat bleek dus het blauwe lampje of death te zijn. Zoals de Xbox een rode ring van ledjes heeft heeft de Syno dus een BROD (blue ring of death). Nadat ik het oude geheugen er weer in geprikt had was de fout snel duidelijk. Dat geheugen moest er makkelijk in gaan en dat ging het niet bij het 8GB bankje. Fout hersteld en daarna starte de Syno wel goed op.

Toen op naar stap 2. Het overzetten van de data. Uit voorzorg eerst een back-up gemaakt. Al die jaren foto’s moet natuurlijk wel bewaard blijven. Maar eigenlijk ging het overzetten van de disks vrij eenvoudig. Na het plaatsen van de disks in de DS716 zag de Synology assistent gelijk al dat de disks uit een andere Syno kwamen en kon de data vrij eenvoudig gemigreerd worden. De back-up was dus niet nodig. Beter be safe then sorry.

Daarna was het een kwestie van de pakketten weer installeren. Als extra kan deze nieuwe Syno nu ook VM’s draaien. Ook weer niet officieel ondersteund, maar het .spk pakket kan gewoon geïnstalleerd worden. Best wel gaaf om VM’s op een Synology te draaien! Wat de DS716 dan wel weer ondersteund is een mailserver. Dat was eventjes werk, maar ook dat heb ik inmiddels draaiende.

Zo heeft de nieuwe Synology nog wel een paar voordelen. Ik miste van mijn DS214play toch wel de USB poort aan de voorkant. Die is nu terug en de disks zijn makkelijker te plaatsen.
Ik weet niet waarom Synology bij de DS216play voor een budget behuizing heeft gekozen waarbij de behuizing uit elkaar moet om de disks te plaatsen. De play serie (althans die met 2 disks) is gedegradeerd tot budget serie lijkt het. Efin, ik kan weer even vooruit.