Nieuwe Ketel

De oude AWB Thermomaster mag met pensioen na 13 jaar. Vele (horror) winters heeft ie mij door de kou geholpen met een lekker aangenaam binnenklimaat. Deze ketel van het Altijd Weer Brokken merk is er 1 van de betere. Helaas vertoonde zijn display de laatste paar weken steeds vaker een knipperende 2 gevolgd door een knipperende 9. Volgens het boekjes kon ik drie onderdelen gaan vervangen. Ik ben begonnen met het goedkoopste onderdeel, de kabelboom. Na het vervangen ervan leek het weer eventjes goed te gaan. Maar een paar dagen later was de foutmelding weer terug.

Nu stond ik voor een lastige keuze. De volgende twee onderdelen zouden veel duurder zijn (lees 300 en 500 euro) en het was maar de vraag of de oude ketel er beter van zou worden. Na erg lang wikken en wegen maar eens Marktplaats afgestruind naar een leuke nieuwe ketel. Er staat genoeg op Marktplaats, dus wie weet… Ja hoor, na een paar uurtjes had ik beet. Een nieuwe Nefit ketel uit 2015 voor een mooi prijsje. Verkoper gemaild en na het uitwisselen van mijn adres en foto’s van de oude ketel kwam er een zeer schappelijke offerte terug. Een nieuwe ketel met installatie voor de prijs van de twee onderdelen van de oude ketel. Daar had ik wel oren naar.

Toch maar even kijken of die nieuwe ketel wel zo’n beste is… Ja, men gaf hem een 9! Een klein puntje was wel dat deze ketel niet een A klasse pomp aan boord heeft. Die is weer ietsje pietsje zuiniger, maar ook gelijk 200 euro duurder. Diepgaand onderzoek van mijn kant wees uit dat dat het niet waard was. Dus akkoord gegaan met de offerte en afgelopen vrijdag is de nieuwe ketel geïnstalleerd! Hij is wel een stukje kleiner dan de oude ketel en heerlijk stil.

Via Marktplaats heb ik ook nog een bijbehorende slimme thermostaat gevonden, want de Nest die voldeed ook niet meer. Omdat de leer functie van de Nest niet goed functioneerde was hij gedegradeerd toch een wel hele dure normale thermostaat. En hij ondersteund alleen aan/uit wat in mijn ogen ook niet echt lekker werkt. Daarom heeft hij ook geen tweede kans gekregen icm de nieuwe ketel. Nu heeft Nefit een eigen communicatiesysteem tussen ketel en thermostaat, dus leek een thermostaat van hetzelfde merk mij de beste keuze. Het lijkt mij dat deze het beste op elkaar afgestemd zijn. Tot nu bevalt hij prima en het design mag er ook zijn:

nefit_easy

Ik heb weer warm water gedurende de gehele douchebeurt en hoef niet tussentijds meer met de kop vol shampoo naar de ketel te rennen om deze een reset te geven zodat ik weer warm water heb. Ja, de nieuwe ketel is een goede aankoop geweest en ik hoop op een net zo lange (zo niet langere) prettige samenwerking als de oude ketel.