Noorderlicht in Nederland

Vrijdagnacht ben ik op jacht gegaan naar het Noorderlicht. Er zou een grote kans zijn op Noorderlicht. Dus om 12 uur in de auto gestapt en naar Lauwersoog gereden. Daar de auto langs de rijk geparkeerd en kiekjes gemaakt. Dat viel wat tegen. Het was er wel mooi donker, maar van het Noorderlicht zelf was niet veel te zien. Nadat ik een paar minuten van de rust genoot kwam er ineens een auto vrij hard aanrijden. Hij stopte valk voor mijn auto en er ging een zoeklicht op het dak aan. Ik stond op de dijk en aanschouwde dit alles. Ik zag wel dat het een politieauto was. Deze reed een stukje terug een inham/parkeerplaats in en ging daar weer alle kanten op schijnen met het zoeklicht. Daarna kwamen ze weer uit de inham, keken nog 1 keer naar mijn auto, en reden weg. Al die tijd hadden ze mij schijnbaar nog steeds niet gezien op de dijk. Een paar minuten later kwam de politiewagen er weer aanrijden. Deze keer schenen ze wel met het zoeklicht op de dijk en zagen mij staan. Het licht ging weer uit, de politiewagen keerde en reed weer weg. Al met al een vreemd tafereel en waarom? Geen idee, ze hebben mij niet gevraagd wat ik midden in de nacht op de dijk deed.

Ik heb nog een paar kiekjes gemaakt en ben daarna door de polder teruggereden. Ik wilde via Electra terug naar Kommerzijl om te kijken of ik onderweg nog wat kiekjes kon maken. Die weggetjes daar bovenin Groningen zijn overdag al bijna een doolhof, maar zo in het donker nog meer. Ik heb een paar keer de kaart erbij moeten pakken om te zien waar ik was en heen moest. Rond een uurtje of half 2 was ik op de weg naar Electra waar ik deze kiekjes gemaakt heb:

noorderlicht_09_2014_01

noorderlicht_09_2014_02

noorderlicht_09_2014_03

noorderlicht_09_2014_04

Heerlijk die rust zo midden in de nacht. Ik betwijfel alleen of er op alle foto’s daadwerkelijk het Noorderlicht te zien is. Het licht is, is wanneer het in Nederland te zien is, rood van kleur. In de landen dichter bij de poolcirkel zie je echt de mooie dansende lijnen in de lucht, zoals ik dat al een keer in IJsland heb mogen zien. Hier in Nederland is het allemaal niet zo spannend. Waarom ik denk dat het geen Noorderlicht is omdat er achter de bomen ook dorpje ligt en dat rode licht misschien ook daarvan zou kunnen komen. Ach, het zijn mooie kiekjes geworden en ik heb me wel vermaakt. Ik heb ook nog deze twee kiekjes voor de lol gemaakt:

noorderlicht_09_2014_05

noorderlicht_09_2014_06

De laatste foto moest een beetje op een crime scene lijken. Die is toch aardig gelukt, alleen jammer van de beslagen ruiten van de auto.
De vrij heldere maan zat aan de linkerkant van de foto, dat geeft het mooie licht wat reflecteert in de zijkant van de auto op de één-na-laatste foto.