Verbreding van Starkenborghkanaal (2)

Ik wandel nog steeds 3 keer in de week langs de werkzaamheden bij het van Starkenborghkanaal en iedere keer vordert het weer een beetje verder. Ook maak ik daar nog steeds foto’s van. Ik vind het leuk om bij te houden wat er veranderd. Voor wie niet weet wat er gaande is bij het van Starkenborghkanaal; er worden twee bochten uit het kanaal gehaald zodat de schepen beter door kunnen varen en elkaar makkelijker kunnen passeren. In dit hele project hoort ook een nieuwe spoorbrug bij Zuidhorn, een nieuwe autobrug, vervanging van de huidige autobrug en een gedeeltelijke rondweg om Noordhorn heen met een tunnel. Ik ben even kwijt wanneer dit alles klaar moet zijn, maar dat gaat nog zeker wel 1 tot 2 jaar duren.

Goed, gisteren heb ik weer het rondje met de honds gewandeld. Ze zijn nu bezig om de grond tussen de nieuwe weg en het kanaal weg te graven. Eén ding is mij daarbij niet duidelijk. Ze halen grond aan de ene kant weg om het vervolgens 100 meter verder weer te storten. Precies op de plek tussen het kanaal en de nieuwe weg. Lijkt me dat je dan dubbel werk aan het doen bent, maar het zal wel en reden hebben waarom met het zo doet. De meenste grond verdwijnt naar de overkant van de nieuwe weg waar het weiland van de naastgelegen boer opgehoogd wordt. Deze boer had vroeger meerdere lappen weiland met sloten ertussen. Nu gaat het 1 groot weiland worden. Om de grond vruchtbaar te houden mag volgens de boer ook niet de grond direct gestort worden en uitgevlakt. Men stort het eerst in bergjes om het vervolgens weken later pas vlak te maken.

Langs waar de nieuwe walkant komen gaat is men bezig matten te plaatsen van wilgentakken. De bedoeling is dat hier nog weer stenen inkomen voor een natuurlijke kade.

WP_20130822_006

WP_20130822_008

WP_20130822_009

Aan het begin van de weg heeft men een tijdje terug al een gat in de oude damwand gemaakt en daar is een bassin ontstaan. Met dit weer zijn er iedere middag een groep kinderen met stoeltjes, chips en drinken aan het zwemmen. Zij liever dan ik. Je wilt niet weten wat er allemaal in dat vieze water geloosd wordt.

WP_20130822_021

Als er een schip langs komt varen genereerd dat kleine draaikolkjes aan het begin van dit bassin:

WP_20130820_013

En de schepen kommen nu aardig dichtbij langsgevaren:

WP_20130822_017

WP_20130820_011

Met al die tractoren met diepladers vol grond wordt de nieuwe weg er niet beter op. Om dan nog maar niet te spreken van de idioten die soms in volle vaart langsrijden waardoor alles je aan het zicht onttrokken wordt door een stofwolk. Gek genoeg zijn dat altijd de mensen die deze weg als sluiproute gebruiken en er helemaal niets te zoeken hebben.

WP_20130822_023

Je gebit trilt ook bijna los als je over deze dikke hompen klei rijd.
De rest van de foto’s zijn hier te vinden.